groei en moestuin

Het is geen verrassing dat iemand die veel heeft met het thema “groei” ook iets IMG_5635met planten doet. Al een jaren  verzorg ik samen met mijn man en dochter een moestuin. Bij elkaar 600 vierkante meter, waarvan 450 met groenten en 150 met speelgras, voor de kleinkinderen. Mijn gestructureerde geest vindt het heerlijk om in de winter al in Excel overzichten en zaaischema’s te maken voor de lente als het werk kan beginnen.

Elke keer vind ik het een wonder dat uit kleine zaadjes zomaar prachtige planten en vervolgens heerlijke groenten groeien. IMG_6753Natuurlijk moet je op het juiste moment zaaien, voldoende plek, licht, voeding, water geven. Het gaat niet helemaal vanzelf en je moet weten wat je doet. Met mensen is dat niet anders. Iedereen heeft een eigen “gebruiksaanwijzing”. We hebben allemaal op onze eigen manier aandacht, verzorging, voorbeelden, voeding nodig. Soms hebben we daar wat aandacht en zorg van anderen bij nodig, soms kunnen we het op eigen kracht. Veel van wat ik zie en leer in de tuin herken ik bij de mensen waar ik mee werk.

En als dan alles welig gaat groeien kom ik weer een ander aspect tegen van het ‘groeien’. Hoe planten hun eigen plek IMG_6754claimen, soms buiten de paden, soms dwars door andere planten heen, zonder deze te hinderen. Maar soms ook groei ten koste van anderen. Wat te doen? Terugsnoeien? Terug dwingen op eigen plek? Het recht van de sterksten laten zegevieren? De zwakkeren redden? Boeiende vragen die in het dagelijks leven tussen ons als mensen ook behoorlijk kunnen spelen.

En dan na maanden verzorgen en aanmoedigen: de oogst. Elke dag weer met kilo’s zeer verschillende opbrengsten naar huis.IMG_6726 Bloemen om van te genieten, kruiden om geneeskrachtige thee of zalf van te maken, fruit en groenten om heerlijke maaltijden van te maken. En het is echt waar, wat uit een bio-moestuin komt smaakt vele malen lekkerder dan uit een supermarkt. En al helemaal als je het zelf gekweekt hebt. Het is zelfs zo dat ik met meer dankbaarheid en respect mijn tanden in een eigen tomaat zet. Ik krijg een band met wat ik heb zien bloeien en groeien door de maanden heen. Die verbondenheid ervaar ik ook met de mensen waarmee in werk in coaching of training.